Daca cineva vrea sa inteleaga despre ce vorbesc aici, daca cineva crede ca sunt doar un frustrat, ii propun sa imprumute  un scuter. Pentru o zi. E suficient. Sa imprumute un scuter si sa se plimbe printr-o urbe.  Poate doar dupa o experienta de genul asta vor intelege ce inseamna o asigurare, o cedare de prioritate si respectul in trafic. Vad zilnic cum in mod voit nu mi se acorda prioritate. Parca vor sa intre prin mine. Parca vor sa ma bage in spital. Sunt paranoic? Da? Esti sofer? Imprumuta un scuter. Discutam pe urma. De ce e greu sa fim observati? Explicatiile gen “nu te-am vazut” nu sunt acceptate. Am un scuter mic, dar nu invizibil. Si nici nu ajunge la 230 km/h, deci nu se poate deplasa cu mai mult decat poate procesa creierul soferului (chiar daca e 286). E greu sa ma vezi? E greu sa imi dai prioritate? Doare, nu? Daca tu ai masina, trebuie sa treci primul. Graba e mare, mandria si mai mare. Gandeste-te ca poate intr-o zi o sa ii tai fata unui scuterist incepator si poate nu o sa stie sa opreasca scuterul in timp util; poate o sa intre in spital; poate o sa il omori. A, nu te intereseaza? Nu faci inchisoare? Ai relatii? Da… cunoastem cazuri. Dar o sa poti trai cu gandul ca ai omorat un om nevinovat? Poate un copil? Animalule. O sa te poti suporta? Cum ar fi sa ii scoti casca si sa observi ca e copilul tau? Cum ar fi sa afli ca el, copilul tau, imprumutase scuterul de la un prieten, vroia sa se plimbe, vroia sa se distreze. Si tu, in  graba ta, in mandria ta, in lipsa ta de bun simt, i-ai taiat fata crezand ca nimic nu te poate atinge in cusca ta obosita, obligandu-l sa franeze. L-ai nenorocit. Nu a stiut sa franeze. El a vazut la tatal lui doar cum se accelereaza. Acum te rogi sa scape, regreti fiecare moment in care nu te-ai purtat responsabil la volan, esti distrus. Stii ceva? Iti meriti soarta. Stii ca mandria ti-a distrus viata. Observi ca si in cusca esti atins, dar altfel. Da, poti sa te linistesti, este doar un S.F. Am vrut doar sa te fac sa intelegi ceva, am vrut sa te sensibilizez. Stiu ca nu am reusit. Un roman trebuie sa treaca prin asa ceva si abia pe urma intelege. Unui roman, de fapt, nu i se poate intampla asa ceva, dar asta e alta poveste.

Sunt scuterist de un an, am avut incidente, am cazut, am fost accidentat, insa din foarte multe am scapat ca prin urechile acului. Posed permis categoria A si B, deci nu sunt doar un tache de 15 ani caruia i-a cumparat ta-su scuter. Nu ma dau in basini si daca o fac ma duc pe un drum putin circulat. Folosesc oglinda retrovizoare (pentru soferi: este obiectul in care isi face nevasta-ta machiajul, nu e un ornament; daca te uiti in ea, o vezi in spate si sa stii ca te ajuta sa te asiguri) si daca te vad pe tine, soferule, fac tot posibilul sa ma feresc. Stiu ca vrei sa ma omori. Stiu ca vrei sa ma depasesti prin sau peste mine si fac tot posibilul sa ma dau la o parte din drumul tau, SOFERULE. Stiu ca ai masina mai puternica decat scuterul meu. Stiu asta chiar daca nu treci atat de aproape de mine cand ma depasesti claxonand. Si daca nu imi tai fata. Si daca nu imi acorzi prioritate atunci cand legea te obliga. Da stiu… Care lege?

Lucrul cel mai dureros este ca toate astea vor continua; vor continua atat timp cat la noi in tara se vor lua permisele de conducere pe bani. Multi au vazut filmuletul de pe youtube cu analfabetul care poseda permis de conducere. Un lucru e sigur:  daca doar testul pshiologic ar fi pe bune… jumatate din asa zisii soferi nu ar avea carnet. Prea multi instabili la volan.

Tuturor celor care nu stiu sa respecte un participant la trafic pe doua roti le doresc doar atat:  copiii vostri sa fie scuteristi si motociclisti.

O sa incep sa va pozez, soferilor; sa uploadez pozele si povestea fiecarei poze cu voi aici, meseriasilor. O sa fac un mare WALL OF SHAME. Sau mai bine WALL OF FILTH.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.